NordVPN

7 min leestijd
4.5
Bezoek NordVPN
NordVPN
4.5
Prijs
€3.71 p/m
Overzicht
Als je op zoek bent naar een betrouwbare en betaalbare VPN, moet je zeker kijken naar NordVPN. En check vooral onze exclusieve deal voor een abonnement van twee jaar!
Support

Beoordeling

Algemene score
4.5
Snelheid
4.5
Apps
4.5
Privacy & beveiliging
4.5
Klantenservice
4.3
Servers
4.8

Kenmerken

Werkt met Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS iPhone-iPad
Prijs $3.71 per/maand
Betaalmethodes PayPal, Credit Card, Bitcoin, Alipay
Snelheid 9 / 10
Veiligheidsprotocollen OpenVPN, PPTP, L2TP/IPSec, IKEv2
Log-beleid No logs
Gelijktijdige verbindingen 6
Geregistreerd Panama
Rechtsgebied Panama - Not a Fourteen Eyes Country AND Not an Enemy of the Internet.

NordVPN

Zonder een goed servernetwerk ben je als VPN-provider nergens. NordVPN heeft daarom de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in het aanbod. Nog altijd is de dienst oververtegenwoordigd in Europa. Nederland staat in Europa met 330 servers op plek twee (achter het Verenigd Koninkrijk, bijna 600). Het aantal servers buiten de EU en vooral in de Verenigde Staten is gelukkig snel toegenomen. Handig voor iedereen die voorbij geoblokkades de Amerikaanse Netflix of BBC iPlayer wil kijken, zonder snelheid in te leveren.

In totaal heeft NordVPN op dit moment een kleine 6000 servers in 60 verschillende landen. Het leeuwendeel bevindt zich in de EU, maar er zijn ook ruim 2000 servers te vinden in Noord- en Zuid-Amerika. Azië en het Midden-Oosten blijven nog wat achter, maar zijn dan ook voor de meeste Nederlandse gebruikers niet verschrikkelijk interessant.

Screen of NordVPN server locations
Nearest server connection screen

NordVPN App

Om de gebruiker zo veel mogelijk uit handen te nemen heeft NordVPN apps voor bijna elk besturingssysteem. Windows, OS X, iOS en Android zijn allemaal voorzien. Anoniem surfen over VPN voor Android of iOS is hiermee geen probleem en ook de desktopversie is snel ingesteld. Wanneer je NordVPN via Linux wilt gebruiken moet je iets meer moeite doen. Dat zal voor de gemiddelde Linux-gebruiker geen probleem zijn en er zijn duidelijke tutorials beschikbaar.

Het gebruik van de VPN-app is simpel. Alle apps lanceren met enkele standaardinstellingen, zodat je snel aan de slag kunt. Met een muisklik op het land van keuze verander je van server. De app kiest automatisch voor de server die je op dit moment de beste prestaties biedt. Er zit wel een nadeel aan de gemakkelijk bruikbare apps. Enkele geavanceerde opties die door andere VPN diensten worden aangeboden zijn niet beschikbaar bij NordVPN.

Account and settings screen Accounts and Settings NordVPN for Windows

Geografische blokkades

Geografische blokkkades omzeilen is voor NordVPN-gebruikers relatief simpel. Het bedrijf biedt hiervoor een speciale “Smartplay functie”. In essentie een ingebouwde proxy die is gemaakt om de geografische blokkade op diensten als Netflix gemakkelijk te omzeilen. Deze werkt echter alleen in de Windows, OS X en in beperkte mate in de Android app.

SmartPlay is een combinatie van de normale VPN-verbinding met een dynamische DNS. Deze combinatie zorgt er voor dat je de maximale snelheid uit je verbinding kunt halen. De dienst staat automatisch ingeschakeld in de apps. Ook handig voor gebruikers die net over de grens wonen. Je kunt hiermee ook in het buitenland toegang krijgen tot Nederlandse diensten van Ziggo, Uitzending Gemist (nu: NPO Start), KPN en RTL (en Videoland).

Doordat aanbieders van films en series deze geografische blokkades steeds vaker toepassen, moet ook NordVPN continu nieuwe servers openen. Hier zijn ze druk mee bezig, waardoor NordVPN een goede keuze is voor iedereen die Amerikaanse Netflix wil kunnen bekijken. Door veel verschillende servers beschikbaar te hebben in de belangrijkste locaties, is het makkelijk om een werkende server te vinden.

Snelheid

NordVPN is naar eigen zeggen de snelste VPN-provider ter wereld. In de praktijk is dat afhankelijk van de server waar je verbinding mee maakt. Sommige servers worden duidelijk zwaarder belast dan anderen, waardoor de verbinding ondermaats kan presteren. Vaak is dit simpel op te lossen door van server te wisselen, maar dit maakt de vergelijking lastig.

Bij een server in de buurt is het verlies aan snelheid minimaal. Bij servers in andere delen van de wereld, kan wel degelijk een snelheidsverlies optreden. Gemiddeld genomen zijn de prestaties echter goed. Het streamen van content werkt uitstekend, downloaden via Bittorrent is geen probleem en de meeste servers zijn zeer stabiel.

NORD Speedtest local server
NORDVPN Speedtest US server
Speedtest resultaat zonder VPN

Kosten

Iedereen is natuurlijk op zoek naar de goedkoopste VPN. Veel mensen zouden zelfs graag met een gratis VPN aan de slag gaan, hoewel we dit niet aanraden. Als je echt prijs stelt op je privacy is dat geen goed plan.

Gelukkig is daar onze exclusieve aanbieding voor NordVPN. Via een deal die niet bij NordVPN zelf te bestellen is, kun je via de exclusieve deal van VPNverbinding.nl een tweejarig abonnement afnemen voor slechts $3,71 per maand.

Verder biedt NordVPN zelf drie standaardpakketten aan. De goedkoopste optie is een jaarabonnement voor $4,92 per maand. Voor kortere abonnementsperiodes ben je meer kwijt. Een maand gebruik maken van NordVPN kost $11,95.

Als je liever even de kat uit de boom kijkt, biedt NordVPN een gratis proefperiode van 3 dagen. Daarnaast biedt het bedrijf een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie.

nordvpn-plans

Privacy en beveiliging

Een VPN-dienst gebruik je natuurlijk niet om vervolgens je privacy en beveiliging te grabbel te gooien. Gelukkig lijkt NordVPN zijn zaakjes behoorlijk op orde te hebben. Het bedrijf zelf is gevestigd in Panama (buiten het “5-9-14 Eyes” inlichtingenverbond) en heeft een strikt “no logging”-beleid. Daarnaast biedt de dienst versleuteling aan via de meestgebruikte beveiligingsprotocollen als OpenVPN, PPTP, L2TP/IPSec en sinds kort ook IKEv2/IPSec.

IKEv2/IPSec is op dit ogenblik de meest veilige optie. Om deze reden wordt deze encryptie automatisch toegepast in de iOS- en Mac OS-apps. Voor gebruikers van Windows en Android staat OpenVPN standaard ingeschakeld, maar dat is gemakkelijk aan te passen. Voorlopig maakt het gebruik van IKEv2/IPSec NordVPN de beste VPN op het gebied van beveiliging.

Naast uitstekende encryptie biedt NordVPN nog enkele andere handige functies. Zo kun je gebruik maken van de TOR-browser over een VPN-verbinding, waarmee je dataverkeer nog extra is versleuteld. Gebruikers van TOR zullen weten dat het netwerk vaak erg traag is. Helaas wordt dit nog verergerd door het gebruik van een VPN voor extra beveiliging. Daar staat dan wel een flinke upgrade aan je privacy tegenover.

Ook is er een automatische kill switch beschikbaar, maar deze lijkt niet altijd even goed te werken. De switch sluit gewoon de applicaties die gebruik maken van de verbinding, maar hier wordt effectief geen dataverkeer mee geblokkeerd. Dit kan er voor zorgen dat er toch dataverkeer onversleuteld wordt verzonden. NordVPN zegt hier aan te werken, maar op dit ogenblik is deze update nog niet verschenen.

Je kunt eenvoudig je VPN testen, zodat je niet alsnog te volgen bent. Hoe je dit doet, lees je in ons artikel over dit onderwerp.

DNS leak test screen Nord VPN

Torrents en Netflix

Naast veilig, anoniem gebruik van Torrents, richt NordVPN zich op het ontsluiten van streamingdiensten achter geografische blokkades. Doordat het aanbod van streamingdiensten in andere landen (vooral in de VS) enorm kan verschillen, is dit voor veel mensen een belangrijke functie. NordVPN is een van de weinige VPN-providers die hier echt veel werk van maakt. Het vinden van een werkende VPN-server waarmee je Amerikaanse Netflix kunt kijken is relatief simpel.

Voor het gebruik van Bittorrent is NordVPN ook een prima keuze. De encryptie is goed op orde en er lijken geen DNS-lekken plaats te vinden die je locatie alsnog doorgeven.

Customer support

Uitgebreide ondersteuning biedt een hoop rust en dat heeft NordVPN goed begrepen. De klantenservice is 24 uur per dag bereikbaar. Naast de optie voor chat-ondersteuning, krijg je relatief snel antwoord op ondersteuningsvragen via de mail. Ook vragen die je stelt via het vragenformulier op de website worden snel beantwoord. Daarnaast biedt NordVPN een flinke lijst met tutorials om de meest voorkomende vragen te beantwoorden.

De gebruiksvriendelijkheid van NordVPN. Is NordVPN gebruiksvriendelijk?

Aan de hand van software probeert NordVPN om een overeenkomst te vinden tussen simpliciteit en uitstraling, uiteraard zonder dat dit ten koste komt van de instellingen en mogelijkheden. Wij vinden dat ze dit uitstekend doen.

De NordVPN-website

De website van de VPN aanbieder is simpel en overzichtelijk. NordVPN maakt nauwelijks gebruik van drukke kleuren en alle informatie is gemakkelijk te vinden. Ook is je eigen accountpagina na het inloggen erg overzichtelijk, doordat de belangrijke info onder het kopje ‘dashboard’ staat. Verder zijn er nog 2 kopjes: ‘gedownload’ en ‘verander wachtwoord’. Onder downloads staat het programma en de toepassingen voor diverse apparaten. Om je wachtwoord te veranderen ga je naar ‘change password’. Het werkt allemaal zoals het zou moeten en de informatie is duidelijk te vinden.

De wijze van installatie

Het is zeer gemakkelijk om jouw VPN verbinding te installeren. Ga naar je accountpagina omsoftware te downloaden voor jouw besturingssysteem en device. Vervolgens is het enige wat je nog moet doen, inloggen. Op je smartphone en tablet is het mogelijk om NordVPN te downloaden. Een VPN installeren is tegenwoordig erg gemakkelijk, omdat de grotere aanbieders van VPN specifieke apps hebben voor mobiel en tablet en easy-to-install software aanbieden. Ook zijn er extensies beschikbaar voor in je browser zoals Firefox en Chrome. Kom je toch niet uit de installatie? Neem dan een kijkje op de website van NordVPN. Hier staan verschillende handleidingen voor de installatie van de software.

Het aanzien en het gebruiksgemak van de NordVPN software

Het is direct duidelijk hoe de VPN werkt. NordVPN laat dit onder andere grafisch zien op de kaart, waarmee je een server kiest om te gebruiken gebaseerd op je locatie. Ook is het mogelijk om te kiezen uit verschillende varianten van VPN-servers en de bijbehorende specifieke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om extra snel te streamen, op security of anti-DDoS. Ten slotte kun je een lijst maken die gebaseerd is op een land. De toepassing werkt zowel op desktop als op de smartphone en tablet zeer vlug en gelijkmatig.

Conclusie

Iedereen die op zoek is naar een betaalbare en betrouwbare VPN-dienst, kan gerust met NordVPN aan de slag. De apps zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden opties om de meeste gebruikers alles te bieden dat ze nodig hebben. Het bedrijf werkt hard aan het continu verbeteren van de encryptie en beveiliging.

De toevoeging van IKEv2-encryptie brengt een belangrijke extra laag beveiliging aan. Als er problemen ontstaan, reageert NordVPN snel. Het probleem met de kill switch wordt bijvoorbeeld aan gewerkt. De prijs is, zeker wanneer je gebruik maakt van een van de vele acties, alleszins redelijk te noemen. En daar komt de mogelijkheid om de dienst drie dagen gratis te proberen nog bovenop. De conclusie kan alleen maar zijn dat NordVPN een aanbod heeft dat moeilijk is af te slaan.

Geef een reactie

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
klaas

NordVPN is echt wel een super optie, net besteld!