Seized domain

FBI en Europol halen crimineel VPN-netwerk neer

Deze week hebben Europol en de FBI in samenwerking met de Duitse Reutlingen Politiemacht een VPN-service uit de lucht gehaald, welke actief het criminele circuit aan het beschermen was via de mogelijkheden van een VPN. 

De dienst, Safe-Inet is door de operatie genaamd “Operation Nova” opgerold, nadat was gebleken dat de dienst actief aan het adverteren was op criminele netwerken. Normaal biedt een VPN-provider een laag bescherming en anonimiteit aan, maar deze dienst ging zo ver dat ze zich adverteerde op netwerken waar cybercriminelen en organisaties achter bijvoorbeeld ransomware programma’s en andere frauduleuze afpersings- programma’s.VPN-dienst neergehaald door FBI en Europol

Naast een groot aantal domeinen en servers die in beslag zijn genomen, is er ook een groot aantal bedrijven gevonden in een database, waar cybercriminelen op aan het bespioneren waren. Deze lijst van bedrijven werd gedurende de spionage al gewaarschuwd voor een mogelijke aanval die de criminelen gepland hadden, in de hoop dat men software installeerde om sneller op de servers van de bedrijven te kunnen komen. De drie domeinen die in beslag genomen zijn, zijn: INSORG.ORG, SAFE-INET.COM en SAFE-INET.NET.

Het is op het eerste gezicht vreemd dat een bedrijf juist wordt neergehaald voor wat het juist moet doen. Maar adverteren op criminele netwerken en de diepe bescherming van criminelen is niet iets waar echte VPN’s voor staan: de privacy beschermen.

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments