Facebook lekt gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers

Facebook lekt gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers

Opnieuw problemen met privacy bij Facebook. Op een hackersforum werd een database van 533 miljoen gebruikers van het sociale mediaplatform ontdekt. Het lek werd in eerste instantie ontdekt door Alon Gal – de technisch directeur van een cyberbeveiligingsbedrijf Hudson Rock – en gerapporteerd door Business Insider.

https://twitter.com/UnderTheBreach/status/1378314424239460352

Het is niet de eerste keer dat Facebook betrokken is bij een groot datalek. In 2019 werd een enorm datalek van 540 miljoen accounts ontdekt door het cyberbeveiligingsbedrijf UpGuard.

Deze keer is het datalek echter nog groter dan in 2019 en hebben miljoenen Facebookgebruikers over de hele wereld ermee te maken.

  • De gelekte gegevens omvatten:
  • Gebruikersnamen
  • Telefoonnummers
  • Geboortedata
  • Persoonlijke gegevens en biografische details
  • En in een aantal gevallen ook e-mail adressen

Op basis van de bevindingen van Gal treft het datalek gebruikers uit meer dan 106 landen. Waaronder Egypte (meer dan 44 miljoen gebruikers), Italië (35 miljoen gebruikers), de VS (32 miljoen gebruikers) en Rusland (10 miljoen gebruikers) om er maar een paar te noemen.

Er wordt vermoed dat er ook gegevens gelekt zijn van zo’n 5 miljoen Nederlanders.

Hier kun je checken of jouw gegevens op straat liggen.

Cyberbeveiligingsexpert Dave Walker heeft de gelekte database grondig geanalyseerd en ontdekte dat deze zelfs het persoonlijke telefoonnummer van ene Mark Zuckerberg bevatte.

Alon Gal concludeerde dat deze specifieke datadump nu ook kan worden gebruikt om geavanceerde en invasieve hackaanvallen uit te voeren:

“Van een database van deze omvang, met privé-informatie zoals telefoonnummers van veel Facebook-gebruikers, kunnen criminelen zeker misbruik maken om social engineering-aanvallen of hackpogingen uit te voeren.”

Facebook beweert dat de gegevens afkomstig zijn van een oud datalek in 2019. Dat lek werd mogelijk gemaakt door de kwetsbaarheid van het sociale mediaplatform. Dit is inmiddels verholpen.

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments