Data van mogelijk miljoenen Nederlandse autobezitters gelekt

Data van mogelijk miljoenen Nederlandse autobezitters gelekt

Een dataset met daarin persoonlijke gegevens van mogelijk miljoenen Nederlandse autobezitters wordt te koop aangeboden op een forum. Dat ontdekte de NOS, die de database, die afkomstig is van een ict-leverancier voor autogarages, online aantrof. 

Het gaat om de naw-gegevens, kentekens, telefoonnummers en emailadressen van misschien wel 7.5 miljoen mensen. In het bestand zouden 2,5 miljoen e-mailadressen staan.

Het precieze aantal gelekte persoonsgegevens is niet helemaal duidelijk, omdat er veel gegevens dubbel in de dataset staan.

Gegevens afkomstig van ICT-leverancier voor autogarages

De gelekte data is afkomstig van RDC, een softwareleverancier dat programma’s maakt voor autogarages.

Met die software kunnen bijvoorbeeld klantgegevens worden bijgehouden en proefritten worden geregistreerd. Ook geeft het autobezitters een seintje wanneer het tijd wordt voor een apk keuring.

Deze gegevens krijgt RDC van de overheidsorganisatie RDW, die de voertuigadministratie in Nederland bijhoudt.

RDC bevestigt dat de gegevens van hen afkomstig zijn. Volgens het ICT bedrijf is er geen sprake geweest van een hack en zou gaan om oude gegevens uit de periode september 2018 tot eind januari 2019.

Hoe de gegevens dan wel buiten het domein van RDC terecht zijn gekomen wordt nu onderzocht door het bedrijf, dat tevens direct melding heeft gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Dataset is waardevol voor criminelen

De gegevens zouden te koop gezet zijn voor 35.000 dollar.

De data is waardevol voor criminelen omdat er makkelijk te zien is waar dure auto’s staan. Ook andere gegevens zijn de moeite waard voor internetoplichters omdat ze met de persoonlijke informatie mensen gerichter kunnen benaderen.

In de data staan ook gegevens van prominenten, zo is het adres van een fractieleider in de Tweede Kamer erin te vinden, en de ook de auto waarin degene rijdt.

Een deel van de dataset staat openbaar op het internet.

RDC zegt enorm van het lek geschrokken te zijn en wijst mensen met vragen op het telefoonnummer van hun servicedesk.

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments