Russisch toestenbord

Russische piraterijwebsites worden straks misschien zonder rechtszaak geblokkeerd

Mogelijke veranderingen in de Russische auteursrechtswetten zullen een hoop problemen gaan veroorzaken voor beheerders van piraterijwebsites. De nieuwe wet stelt rechthebbenden in staat Russische piraterijwebsites te blokkeren zonder een rechtszaak aan te spannen. Dit mag wel alleen wanneer de beheerder niet reageert op verzoeken om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verwijderen. De wijzigingen verplichten beheerders van piraterijwebsites ook hun naam en adres te vermelden op hun websites.

Een nieuw concept

Het Russische Ministerie van Cultuur denkt al sinds 2018 na over het aanpassen van de huidige auteursrechtwetten. Het ministerie heeft de wijzigingen herzien die in februari 2018 werden voorgesteld. Deze week heeft het ministerie de nieuwe versie gepresenteerd. Dit nieuwe concept is goedgekeurd door het Ministerie van Communicatie en Massamedia. Ook het Ministerie van Economische Ontwikkeling en Roskomnadzor hebben het concept goedgekeurd.

Beheerders van Russische piraterijwebsites niet langer anoniem

De Russische mediagroep RBS had de gelegenheid het concept in te zien. In het concept staat dat namen van eigenaars en contactgegevens verplicht moeten worden vermeld op piraterijwebsites. Onder contactgegevens vallen zowel vestigingsadressen als emailadressen. Dit zal van grote invloed zijn op de beheerders van piraterijwebsites. Ze breken namelijk sowieso al de wet door bewust auteursrechtelijk beschermd materiaal te publiceren. Het is nog onduidelijk hoe de regering erin gaat slagen dit deel van de nieuwe wet goed te handhaven.

Russische piraterijwebsites blokkeren

In het verleden moesten rechthebbenden een rechtszaak aanspannen tegen beheerders van piraterijwebsites om de website te kunnen blokkeren. Als de regering de wet aanneemt, zal een rechtszaak niet meer nodig zijn. Rechthebbende moeten dan eerst een verzoek indienen bij de piraterijwebsite om het materiaal van de website te verwijderen. Als de beheerder hier niet op reageert, mag de rechthebbende de hostingprovider verzoeken de website te blokkeren.

Als een website in een bepaald gebied is geblokkeerd, kun je dit gemakkelijk omzeilen door een VPN te gebruiken. Websites kunnen bepaalde gebieden blokkeren door je IP-adres af te lezen om zo achter je locatie te komen. Maar een VPN kan je een ander IP-adres geven. Zo leest het algoritme van de website een locatie af die niet is geblokkeerd. Op deze manier kun je toegang krijgen tot elke website die in jouw land is geblokkeerd. Je kunt meer lezen over VPN’s en hoe deze werken op onze Wat is VPN? pagina.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste privacy nieuwtjes? Bekijk ons blog!

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments