Websites op de Zwarte Lijst

Rusland beveelt VPN’s websites van de zwarte lijst te blokkeren

De Russische regering heeft recentelijk tien grote VPN-providers bevolen websites te blokkeren die in Rusland verboden zijn. Als de providers weigeren dit te doen, komt hun eigen website ook op de zwarte lijst te staan.

Rusland beperkt internet toegankelijkheid

Rusland beperkt al lange tijd de online toegang die burgers hebben tot informatie. De regering kamt het internet uit op zoek naar websites die ze ongepast vindt. Zodra ze deze gevonden heeft, worden de websites op de nationale zwarte lijst, de FGIS, gezet. De regering richt vooral haar pijlen op piraterij websites en materiaal dat ze beschouwt als extremistisch. Je zult je echter verbazen over sommige websites die op de lijst staan. Bekende websites die op de zwarte lijst staan omvatten video-uploadwebsite Dailymotion, live-streamingplatform Twitch en discussiewebsite Reddit. De regering heeft ook een aantal Wikipediapagina’s op de zwarte lijst gezet, evenals verschillende aan Bitcoin gerelateerde websites en een afbeelding van Poetin als een homoseksuele clown. Men gebruikte deze afbeelding om te protesteren tegen Ruslands anti-homopropagandawet. De regering heeft de afbeelding toegevoegd aan Ruslands Federale Lijst van Extremistisch Materiaal.

Rusland beperkt VPN’s

De regering heeft Russische internetaanbieders al bevolen de verboden websites te blokkeren. Er waren echter nog genoeg manieren om de blokkades te omzeilen. Dat is waarom de regering zich nu richt op VPN’s. De tien VPN’s die de mededeling kregen zijn ExpressVPN, NordVPN, IPVanish, HideMyAss!, TorGuard, VPN Unlimited, Kaspersky Secure Connection, OpenVPN, Hola VPN en VyprVPN. In de mededeling staat: “In overeenkomst met paragraaf 5 van Artikel 15.8 van de Federale Wet Nr. 149-FZ van 27.07.2006 “Over Informatie, Informatietechnologie en over Bescherming van Informatie” informeren we u hierbij over de noodzaak binnen dertig werkdagen vanaf het ontvangen [van dit bericht] in contact te komen met de Federale staats informatiesysteem van de geblokkeerde informatiebronnen en -netwerken [FGIS].” De regering eiste ook dat de VPN’s informatie zouden overhandigen over hun bedrijf, zoals namen, adresgegevens en belastingnummers. De VPN’s hebben minder dan een maand om deze eisen na te leven.

Reacties van de VPN’s

Sommige VPN’s hebben na het ontvangen van de mededeling besloten niet langer in Rusland actief te zijn, omdat ze niet willen werken onder de voorwaarden van de regering. Anderen hebben nog geen openbare uitspraken gedaan. TorGuard is een van de providers die niet langer in Rusland actief zijn. TorGuard laat ons weten dat “ten tijde van het schrijven van dit bericht heeft TorGuard maatregelen genomen om alle fysieke serveraanwezigheid in Rusland te verwijderen. We hebben alle servers in onze Sint-Petersburg en Moskou locaties uit de weg geruimd en zullen niet langer zakendoen met datacenters in de regio.” TorGuard heeft ook duidelijk gemaakt dat de Russische regering ze niet heeft verplicht informatie over klanten te overhandigen. “We slaan geen logbestanden op, dus ook al zouden servers in gevaar worden gebracht, dan zou het nog steeds onmogelijk zijn om de data van klanten te onthullen.”

Bekijk ons blog om op de hoogte te blijven van het relevantste privacy nieuws!

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments