Hoe bescherm je je gegevens?

1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit

Oktober, Cybersecurity-maand in de Europese Unie, loopt alweer bijna ten einde. In het kader daarvan leek het ons verstandig om nog eens stil te staan bij een onderzoek dat het CBS in juli 2019 publiceerde.

Uit het gepubliceerde onderzoek Digitale Veiligheid en Criminaliteit komt naar voren dat er vorig jaar ruim 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer zijn geworden van digitale criminaliteit. Van de ruim 38 duizend deelnemers gaf 8,5% aan in 2018 met cybercriminaliteit te maken hebben gehad. Jongeren zijn het vaakst slachtoffer. Vermogensdelicten waren de vaakst voorkomende vorm van cybercriminaliteit.

Vooral jonge slachtoffers

Uit het onderzoek blijkt dat mannen ongeveer net zo vaak de dupe zijn als vrouwen. Waar wel verschillen in zitten, zijn de leeftijdscategorieën van gedupeerden. Vooral jong-volwassenen tussen de 18 en 25 jaar zijn vorig jaar slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Ook jongeren tussen de 12 en 18 jaar waren vaak het haasje. Internetgebruikers van 55 jaar en ouder hebben het minst vaak te maken gehad met cybercriminaliteit. Het CBS heeft zich niet beziggehouden met het zoeken naar mogelijke verklaringen voor deze verdeling.
overzicht slachtoffers cybercriminaliteit

Vermogensdelicten

De meeste mensen die aangeven in 2018 slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit hebben te maken gehad met vermogensdelicten. Vermogensdelicten omvatten alle vormen van criminaliteit waarbij geld wordt buitgemaakt. Bij vermogensdelicten op het internet gaat het vaak om aankoopfraude, fraude waarbij betalingen worden gedaan vanaf de rekening van het slachtoffer en wangirifraude. Wangirifraude is fraude waarbij iemand wordt verleid een buitenlands nummer terug te bellen met hoge kosten als gevolg.

Vermogensdelicten kwamen weliswaar het meest voor, maar een groot aantal gedupeerden is ook slachtoffer geworden van andere vormen van cybercriminaliteit. Hacken was de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit naast vermogensdelicten. Ook laster en stalking werden veel gerapporteerd.

Maatregelen tegen cybercriminaliteit

De onderzochte slachtoffers werd ook gevraagd of ze aangifte hadden gedaan van het cybermisdrijf waar ze slachtoffer van waren. Hieruit bleek dat slechts een kwart aangifte doet van vermogensdelicten en zelfs minder dan 3%  (!) van hacken. De politie wil hier verandering in brengen. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om online aangifte te doen van aankoop- en verkoopfraude op het internet.

Het is natuurlijk het beste om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Allereerst raden wij je aan altijd goed op je hoede te zijn wanneer je aankopen doet op het internet. Zorg ervoor dat je zekerheid hebt over de betrouwbaarheid van de verkoper door recensies te controleren. Antivirussoftware kan een hoop problemen voorkomen, veroorzaakt door andere soorten cyberaanvallen. Om ervoor te zorgen dat je geen slachtoffer wordt van hacken, identiteitsfraude en fraude waarbij geld van je rekening wordt gehaald, raden we je aan een VPN te gebruiken. Een VPN versleutelt je internetverbinding, waardoor buitenstaanders en hackers niet met je mee kunnen kijken terwijl je bijvoorbeeld in een café (of in de trein) je bankgegevens invult. Neem eens een kijkje op onze beste VPN pagina’s of werp eens een blik op onze top 10 VPN-providers om erachter te komen welke provider het beste bij jou past.

Lees meer VPN- en privacy-nieuws op ons blog.

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments