Artikel 13 aangenomen

Het Europees Parlement heeft Artikel 13 goedgekeurd: wat nu?

Op 26 maart 2019 heeft het Europees Parlement Artikel 13 – dat nu Artikel 17 heet – aangenomen. De eerste stemming keurde, met een meerderheid van 5 stemmen, individuele aanpassingen aan de auteursrechtwet af. 317 leden stemden tegen en 312 stemden voor. De tweede stemming maakte de goedkeuring van de auteursrechtwet zonder aanpassingen officieel: 348 leden stemden voor en slechts 274 stemden tegen.

Wat is Artikel 13?

Artikel 13 (nu Artikel 17) maakt deel uit van de Europese Richtlijn inzake Auteursrechten in de Digitale Eengemaakte Markt. Het is de bedoeling dat deze richtlijn voorkomt dat auteursrechtelijk beschermd materiaal online wordt geplaatst zonder de passende vergunning. Artikel 13 vermeldt dat online platforms al het materiaal dat auteursrechten schendt moet verwijderen. De platforms moeten dit reguleren door middel van uploadfilters.

Wat gaat er veranderen?

Veel mensen vrezen dit uploadfilter. Zoals Duitse MEP Julia Reda zei in haar speech waarin ze haar collegae aandrong voor aanpassingen aan de richtlijn te stemmen: “Nog nooit is er zo’n groot protest geweest tegen een EU-richtlijn [en] nog nooit zijn protesten zo grondig genegeerd door dit Parlement.” Het probleem van uploadfilters is dat ze niet in staat zijn auteursrechtschending van redelijk gebruik te onderscheiden. Dit bedreigt zowel de vrijheid van het internet als kleine platforms die zich dure uploadfilters niet kunnen veroorloven.

Kunnen we Artikel 13 nog uitroeien?

Nu het Europees Parlement de wet heeft aangenomen, zal het naar de Raad van Ministers worden gestuurd om de wet formeel goed te keuren. Dit zal hoogstwaarschijnlijk gebeuren op 9 april. “Desalniettemin”, merkt Reda op, “kan Duitsland, wiens Minister van Justitie bezwaar heeft tegen uploadfilters, zijn steun nog intrekken, wat een meerderheid onwaarschijnlijk maakt en daardoor zal leiden tot verdere besprekingen na de Europese Parlementsverkiezingen in mei.” Fosspatents.com publiceerde een stappenplan om te voorkomen dat Artikel 13 formeel wordt aangenomen door de Europese Raad door druk op de Duitse regering uit te oefenen.

Wat als het mislukt?

Als het ons niet lukt om te voorkomen dat de Europese Raad de auteursrechtrichtlijn goedkeurt, zullen we te maken krijgen met de uploadfilters. Dit betekent dat je geen auteursrechtelijk beschermd materiaal meer kan uploaden, zelfs wanneer het onder redelijk gebruik valt. Om toch te kunnen uploaden wat je maar wilt, kun je een VPN gebruiken om geografische blokkades te omzeilen. Als je een server buiten de EU gebruikt, zul je niet te maken krijgen met de uploadfilters. Probleem opgelost!

Laat een reactie achter

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Kut artikel 13