Ook IJzeren Tronen kunnen nep zijn

Game of Thrones phishing scams

Na lang te hebben moeten wachten, is het dan eindelijk hier: het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones. De enorm populaire televisieserie heeft ontelbaar veel fans van over de hele wereld. Dit is het perfecte jachtgebied voor scammers. Ze hebben hun phishing scams geperfectioneerd en hopen zo goed mogelijk te kunnen profiteren van het nieuwe seizoen.

Neppe Game of Thrones merchandise en cadeau’s

Oren Koren en Hadar Waldman van checkpoint.com hebben onderzoek gedaan naar frauduleuze Game of Thrones websites. Ze hebben verschillende verdachte websites gevonden die zijn gemaakt om jouw creditcard informatie, telefoonnummer, emailadres, volledige naam en nog veel meer persoonlijke informatie af te troggelen, zodat ze dit tegen je kunnen gebruiken. Ze hebben ook een website gevonden die malware op je computer installeert.

Maar de meeste websites bevatten phishing scams. Deze websites gebruiken de naam van Game of Thrones om je te lokken en verzamelen dan je persoonlijke informatie. Sommige websites doen zich voor als merchandise winkel. Andere websites doen alsof ze een giveaway houden. Hun doel is dat jij een product wilt kopen uit de merchandise winkel dat je nooit zult ontvangen of dat je je contactinformatie of creditcard informatie invult voor de giveaway. De afbeelding hieronder bevat een van deze neppe giveaways.

Game of Thrones phishing scam
bron: gameofthronesratings.com

Scams vermijden met CyberSec

Koren en Hadar hebben een lijst samengesteld van alle frauduleuze Game of Thrones websites die ze tijdens hun onderzoek hebben gevonden. Je kunt deze lijst vinden op hun blog. Maar uiteraard kunnen er nog vele andere frauduleuze websites zijn die op deze lijst ontbreken. Het is raadzaam maatregelen te treffen om te voorkomen dat je gescamd wordt. Je zou er eigenlijk altijd zeker van moeten zijn dat je een website kunt vertrouwen, nog voordat je op de link klikt. Checkpoint adviseert ook om even te controleren of de URL van een website wel met “https” begint en of het tekentje van een gesloten hangslotje bij de adresbalk te zien is.

Om er nog zekerder van te zijn dat je niet het slachtoffer van scams wordt, zou je enige vorm van beveiligingsprogramma moeten gebruiken. CyberSec is een van die bedreigingsvoorkomende computerprogramma’s die je zou kunnen gebruiken. Wanneer je CyberSec aanzet, blokkeert het programma alle verdachte websites zodat malware en andere cyberdreigingen je apparaat niet kunnen binnendringen. Cybersec is een onderdeel van NordVPN dus je kan het programma alleen gebruiken als je een NordVPN abonnement hebt.

NordVPN staat op nummer 2 op onze top 10 VPN-providers lijst. Zorg ervoor dat je even een kijkje neemt naar deze lijst voordat je beslist op welke VPN je een abonnement neemt.

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments