Afbeelding van facebook profielen

Facebook wachtwoorden van miljoenen mensen onthuld

Deze week plaatste de Facebook Newsroom een artikel dat vermeldde dat sommige wachtwoorden bij vergissing werden opgeslagen in een leesbaar formaat. Ze ontdekten dit tijdens een standaard beveiligingsinspectie die Facebook elke januari uitvoert.

Hoe Facebook wachtwoorden beveiligt en wat er mis ging

Facebook beveiligt wachtwoorden door middel van technieken die ze onleesbaar maken. Ze versleutelen elk wachtwoord en vervangen ze permanent door willekeurige tekens.

Zo kunnen de mensen die voor Facebook werken andermans wachtwoorden niet lezen en mogelijk misbruik maken van deze informatie.

Maar door fouten in het systeem werden sommige wachtwoorden opgeslagen in een leesbaar formaat. Gelukkig kon niemand buiten het bedrijf toegang krijgen tot de verkeerd opgeslagen wachtwoorden.

Facebook benadrukt ook dat er geen aanleiding is te geloven dat medewerkers misbruik maken van de onthulde wachtwoorden.

Wat nu?

Facebook heeft de problemen in het systeem sindsdien opgelost. Ze zullen alle mensen wiens wachtwoord is blootgelegd hiervan op de hoogte stellen.

We verwachten dat we honderden miljoenen Facebook Lite gebruikers, tientallen miljoenen andere Facebook gebruikers en tientallen duizenden Instagram gebruikers op de hoogte zullen stellen.

Vertelt Pedro Canahuati (VP Engineering, Security and Privacy).

Het doel van deze berichten is dat mensen die wachtwoorden hergebruiken op veel verschillende websites deze kunnen aanpassen. Zo worden ze niet gehackt op verschillende websites als een werknemer toch de onthulde wachtwoorden misbruikt.
Exact online beveiliging

Voorzorgsmaatregelen

Facebook geeft een aantal tips over hoe je je account zelf kan beveiligen. Allereerst kun je je wachtwoord veranderen in “instellingen” op zowel Facebook als Instagram. Doe dit als je hetzelfde wachtwoord heb voor meerdere websites.

Het is het best om een ander wachtwoord te hebben voor elke website en elk account.

Daarbij kun je het best sterke, moeilijke wachtwoord kiezen.

En als laatste raad Facebook aan een beveiligingssleutel of twee-factor authenticatie te gebruiken.

Blijf op de hoogte van alle laatste privacynieuwtjes op ons blog!

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments