Facebook vs België

Facebook voor het gerecht tegen Belgisch volgverbod

Deze week verscheen Facebook nogmaals voor de rechter in België om zich te verdedigen tegen hun volgverbod. Dit verbod werd ze in 2018 opgelegd. Het Belgische gerecht verklaarde dat Facebook de Belgische privacywetten brak. De rechter dreigde met een dagelijkse boete van €250.000 als Facebook niet zou stoppen met het volgen van het onlinegedrag van duizenden Belgen.

De zaak

In 2018 verscheen Facebook voor de Belgische rechter, omdat ze illegaal het surfgedrag van mensen volgden. Het ging om zowel mensen met als mensen zonder een Facebookaccount. Facebook verzamelt deze data om het aan derden te verkopen. Deze derden kunnen op hun beurt de data gebruiken om gerichte advertenties te creëren. Het volgen van onlinegedrag zonder de betreffende persoon hiervan op de hoogte te stellen en deze om toestemming te vragen overtreedt de Belgische privacywetten. Daarom heeft de rechter Facebook bevolen te stoppen met het volgen van het surfgedrag van Belgische burgers. Zou Facebook hier niet aan meewerken, dan zouden ze te maken krijgen met een dagelijkse boete van €250.000 tot op de dag dat ze hun verplichting na zouden komen.

Verklaring volgverbod Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit legde in een email de reden uit achter het volgverbod dat ze Facebook hebben opgelegd. “Aangezien Facebooks social plug-ins en pixels op miljoenen websites aanwezig zijn, kan Facebook een groot onderdeel van eenieders surfgedrag in kaart brengen. Daarbij kan het ook gaan over websites van heel gevoelige aard, zoals over gezondheidsproblemen, seksuele geaardheid en politieke voorkeuren. Vervolgens gebruikt Facebook die informatie om je surfgedrag te profileren en gebruikt zij die profilering om je gerichte reclame te tonen, zoals reclame over producten en diensten van commerciële bedrijven, boodschappen van politieke partijen, enz.” Volgens de Belgische Privacytoezichthouder overtreedt Facebook nog steeds de wet, zeker nu de privacywetten strenger zijn geworden sinds de invoering van de AVG.

Verklaring volgverbod Facebook

Facebooks reactie op het volgverbod is dat hun nieuwe ‘Clear History’ functie gebruikers meer informatie en controle geeft over welke data Facebook over ze verzamelt op andere websites. Deze functie maakt het ook mogelijk voor gebruikers om deze informatie los te koppelen van hun account. “We hebben tevens verscheidene veranderingen doorgevoerd om mensen te helpen een beter beeld te krijgen van onze functies en hoe deze in hun werk gaan en om uit te leggen welke keuzes ze hebben, onder andere via onze privacy updates.”

Jouw online privacy beschermen

Om jouw data echt goed te beschermen, kun je het beste het heft in eigen handen nemen. Het gebruiken van een VPN is een makkelijke manier om online veilig en anoniem te blijven. Dit voorkomt dat websites data over je verzamelen of je surfgedrag volgen. Als je meer wilt weten over VPN’s en hoe deze werken, kun je ons Wat is VPN? artikel lezen. Wil je graag verschillende VPN-providers vergelijken? Kijk dan eens naar onze Top 10 VPN providers.

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments