Facebook schendt de privacy van zijn gebruikers al jaren. Dit is waarom vele privacywaakhonden het platform nauwlettend in de gaten houden. Terwijl ze Facebooks gegevensbeleid onderzochten, ontdekten ze dat Facebook je data zal blijven verzamelen nadat je je account hebt gedeactiveerd.

Facebooks privacyschandalen

Facebook heeft een nogal nonchalante houding tegenover privacyregels. Hun privacyschandalen hebben zich over de laatste paar jaren flink opgestapeld en Facebook is er ook behoorlijk door in de problemen gekomen. Om maar een paar schandalen te noemen: Facebook heeft wachtwoorden in een leesbaar formaat opgeslagen, gebruikers’ data verkocht aan derden, gebruikers’ data verzameld via hun VPN, Amazon in staat gesteld contactinformatie te verzamelen en grote bedrijven zoals Netflix en Spotify toegang gegeven tot privéberichten. Facebook heeft de privacywetten van vele landen gebroken en moest meerdere malen voor het gerecht verschijnen. Facebook is zelfs in staat data te verzamelen van mensen die niet eens een Facebookaccount hebben. Ze doen dit met behulp van zogenaamde ‘Facebook Pixels’ en met de ‘deel’-knop die veel websites hebben. Dit alles zorgt ervoor dat mensen Facebook niet meer vertrouwen.

Deactiveren vs. verwijderen

Er is een verschil tussen het deactiveren van je Facebookaccount en het verwijderen ervan. Als je Facebook niet meer wilt gebruiken, maar dit over een paar maanden of zelfs jaren misschien wel weer wilt, kun je je account deactiveren. Als je je account deactiveert kunnen andere Facebookgebruikers je niet meer vinden. Maar je kan je account op elk moment weer reactiveren. Dit is niet mogelijk wanneer je je account verwijdert. Veel mensen gaan ervanuit dat Facebook hun data niet meer zal verzamelen wanneer ze hun account deactiveren, omdat dit ook het geval is als je je account verwijdert. Dit is wat veel privacywaakhonden dwars zit. Zij zeggen dat Facebook zijn gebruikers niet duidelijk informeert dat hun data nog steeds zal worden verzameld. Enkel nadat je Facebooks gegevensbeleid eens goed onder de loep neemt, wordt dit duidelijk.

Je data beschermen

De beste manier om te voorkomen dat Facebook je data verzamelt, is door je Facebookaccount permanent te verwijderen. Wanneer je dit doet, geeft Facebook je 30 dagen de tijd om je keuze te heroverwegen. Gedurende deze periode zijn ze nog steeds in staat je data te verzamelen, dus houd dit in je achterhoofd. Maar zelfs wanneer je geen Facebookaccount hebt, kan je data verzameld worden. Om geheel anoniem en veilig te blijven online, kun je een VPN gebruiken. Een VPN verstrekt je een ander IP-adres. Zo kunnen websites de data die ze hebben verzameld niet terugkoppelen aan jou.

Blijf op de hoogte van het laatste privacynieuws op ons blog!