Warp, de nieuwe VPN van Cloudflare

Cloudflare onthult Warp, hun nieuwe gratis VPN

Cloudflare, een gerenommeerd bedrijf dat werkzaam is in de sector van online beveiliging, heeft recentelijk hun nieuwe project onthuld: Warp. Een gratis VPN die beweert veilig, handig en snel te zijn. Dit komt een jaar na hun succesvolle DNS resolver. Is dit de vernieuwer waar we naar op zoek waren?

De DNS resolver

In 2018 introduceerde Cloudflare de nu beroemde 1.1.1.1. Dit zou een snel en veilig alternatief moeten zijn voor Google’s DNS resolvers. Na de introductie pikten een hoop mediabronnen het verhaal op en schreven geweldige recensies over dit nieuwe alternatief.

Maar wat is een DNS resolver? Nou, elke keer dat je “www.google.nl” intypt in je browser, wordt de naam van de website vertaald naar een reeks getallen. Dit is nodig, omdat we als mensen over het algemeen gemakkelijker namen kunnen onthouden dan getallen. Hoe sneller de vertaling gaat, des te sneller de pagina zal laden. 1.1.1.1 bleek niet alleen snel en betrouwbaar te zijn, maar ook nog eens veilig! Als je Cloudflare’s DNS resolver gebruikt, wordt je IP-adres na 24 uur verwijderd. Dit is niet het geval wanneer je Google’s DNS resolver gebruikt of de DNS resolver die je provider toepast.

Cloudflare VPN: natuurlijke selectie

Dit nieuwe hoofdstuk is dus geen verassing. Warp mag dan wel een nieuweling zijn; we verwachten dat het niet veel tijd zal kosten voordat ze enorm veel veld winnen. Allereerst is het gratis. Daarbij komt nog dat Cloudflare’s reputatie ze een uitgesproken voorsprong geeft op alle andere bedrijven die gratis VPN-diensten aanbieden zonder dat ze erbij vermelden dat ze je data aan derden verkopen.

Andere nieuwsbronnen complimenteren Warps veiligheid en vermogen om geografische blokkades te omzeilen. Maar het is niet al goud wat blinkt. Wij zullen nu niet bevestigen of ontkennen dat de VPN echt veilig is. Dat zullen we later in de week pas doen wanneer we ons volledig onderzoek publiceren.

Het probleem met freebies

Het gebruiken van een VPN om geografische blokkades te omzeilen is allesbehalve nieuw. Netflix, Hulu, de BBC iPlayer en vele andere mediabedrijven proberen alle buitenlandse klanten te blokkeren vanwege auteursrechtproblemen. Dit creëerde een enorm verschil in de beschikbaarheid van Tv-series en films, met name in vergelijking met de Amerikaanse versie. Het probleem met gratis VPN’s is dat deze bedrijven ook deze VPN’s blokkeren.

Maar hoe kunnen ze precies klanten blokkeren die deze VPN’s gebruiken? Als duizend mensen met dezelfde VPN verbinden om Netflix proberen te kijken, zal Netflix zien dat duizend verschillende apparaten met hetzelfde IP-adres verbonden zijn. Dit verraadt aan het bedrijf dat er een VPN in werking is. Ze blokkeren dan het IP-adres, zodat je niet meer met Netflix kan verbinden.

Alle providers die abonnementskosten verbinden aan hun VPN doen dit, omdat het erg kostbaar is om met nieuwe IP-adressen te komen, wanneer er een geblokkeerd is door een mediabedrijf. Hoe zit dat met Warp?

Warp, zullen ze er helemaal voor gaan?

Heeft Cloudflare de middelen om de vraag naar nieuwe IP-adressen en servers bij te benen? En zo ja: hebben ze dan ook de wilskracht om zich te verzetten tegen de strijd in de VPN-sector? Dat is moeilijk te zeggen. Maar één ding is zeker: als het je vandaag lukt om met de Amerikaanse versie van Netflix te verbinden met behulp van Warp, betekent dat niet dat het je over een week of een maand weer zal lukken.

De enige manier om zeker te weten dat je binge-watchingsessies ononderbroken blijven is door een abonnement te nemen op een van de VPN’s die we onderzocht hebben. Onze eerste keuze, 5 Euro VPN, combineert een voortreffelijk niveau van beveiliging met enorm betaalbare prijzen. Je kan de gehele recensie hier lezen.

Wat vind jij van Warp? Laat het ons weten in de reacties!

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments