Wat is een proxy en hoe werkt het?

Wat is een proxy en hoe werkt het?

Het internet zoals we kunnen heeft vele regels. Denk hierbij aan landrestricties op streaming services en content doe voor bepaalde landen geblokkeerd wordt, omdat men vindt dat het betreffende land geen baat bij de info heeft.

Maar wat als je nu als Brit graag uit het buitenland de BBC-services wil zien. Dat kan niet zonder bepaalde oplossingen als een proxyserver of een VPN-service. Heel veel mensen weten ondertussen wat een VPN is en hoe deze werken, maar niet veel mensen kennen de oudere broer van de VPN, beter bekend als een proxy.

Hoe werkt een proxy?

Om het niet heel moeilijk te maken, kunnen we de proxy betekenis uitleggen als een volmacht tussenpersoon die alle benodigde informatie doorspeelt naar de opgevraagde website. Er staat dus een extra server ergens op de wereld, waar de gebruiker contact mee opneemt en de details van die server aan de eindbestemming doorgeeft.
Hoe werkt een proxy

Neem nu een streamer met landrestricties als voorbeeld. Stel voor dat er een Nederlander is, die graag de Amerikaanse series wil kijken die in de Nederlandse site niet beschikbaar zijn.

Dan kan deze een Amerikaanse proxy nemen en via die proxy gewoon die series op de Amerikaanse streamer kijken. De servers van de streamer denken en lezen dat het een binnenlandse kijker betreft, want er worden gegevens vanuit het binnenland verstuurd.

In het kort… Je logt in op de proxy en de proxy gaat naar het eindpunt met jouw aanvraag, welke het antwoord ook weer terugspelen naar je.
Geoblokkades omzeilen

Waar worden proxyservers voor gebruikt?

Een van de beste en meest voorkomende voorbeelden is hierboven al genoemd, maar er zijn meer toepassingen. Torrenten via een Proxy gaat veel makkelijker, omdat er via een “vrij” land getorrent kan worden. Nederlandse internetbedrijven houden zoveel mogelijk het bezoek- en gebruiken van torrentsites tegen.

Wil je meer over torrenten lezen?

Thuiswerkers en mensen die regelmatig op de baan zijn, kunnen ook baat hebben bij een proxyserver. Denk hierbij aan een bedrijf wat zijn personeel overal ter wereld op internet achter een beveiligde omgeving wil laten werken, door in te loggen op de bedrijfsomgeving.

Thuiswerkers maken gebruik van proxy's

Tegenwoordig is dit niet meer een van de beste keuzes, omdat het qua bescherming en anonimiteit beter is om een VPN te nemen, maar het kan nog wel en wordt ook nog veel gedaan.

Heb je de wereld van VPN's nog niet ontdekt?
We zijn hier om te helpen!

Verschillende soorten proxy’s

We kunnen de soorten proxy’s in 4 soorten opdelen:

  • Reverse proxies.
    Dit zijn proxy’s die precies het omgekeerde doen en werken in het voordeel van de server. De server kan kiezen welke informatie het wil geven aan de gebruiker en kan bepaalde handelingen op een site blokkeren. Deze worden veelal door officiele instellingen gebruikt.
  • Filterende proxies.
    Een goed voorbeeld is het censuur van bepaalde landen. Deze kunnen op server niveau een aantal handelingen doen, waardoor de gebruikers hele sites niet meer kunnen bereiken, of bepaalde gegevens van een site niet meer kunnen inzien. China zet deze bijvoorbeeld in om de staatscensuur hoog te houden.
  • CGI- Proxies.
    Dit zijn proxy’s die de gebruiker in kan zetten om sites te bereiken die juist op servers niet meer te bereiken zijn door blokkades van hogerhand. Denk hierbij aan torrent sites of pornografische content, welke in publieke gelegenheden verboden zijn.
  • Cachende proxies.
    Dit zijn proxy’s die de browse ervaring kunnen vergroten en doen dat door een lokale kopie van een site te maken wanneer de gebruiker naar de site gaat. Is de kopie er al, zal deze eerst laden, voor de site wordt geraadpleegd. Is deze er nog niet, stuurt de proxie u door naar de site en maakt een kopie in de cache. Deze blijft voor een ingestelde tijd staan voor deze weggegooid wordt.

Er zijn uiteraard van elke proxy nog subcategorieën, maar om het makkelijk te houden zijn dit de vier meest voorkomende.

Zijn proxy’s veilig?

Tot op een zekere hoogte wel. Een proxy begint een ouder medium te worden om incognito de wereld rond te surfen en de techniek gaat steeds harder vooruit. Ondanks dat het nog steeds een veelgebruikt medium is, begint het zijn ouderdomstrekjes te laten zien.
Proxy's gebruiken om anoniem te surfen

Het mag dan ook duidelijk zijn dat de VPN-verbinding hetzelfde kan en veel meer en sneller te werk gaat. Qua beveiliging is een VPN-tunnel ook veel veiliger, omdat deze wel mee kan en gaat met de huidige techniek.

Welke VPN moet je dan kiezen?
We hebben een lijst van onze favorieten opgesteld!

Conclusie

Als je nu de keuze gaat maken om een van beide te nemen, is het afhankelijk van je gebruik of de keuze gaat vallen op een VPN of een proxy.

In veel gevallen is er voor de streamers (want daar pakken de meeste een oplossing voor) onder ons al weinig keuze, omdat deze heren en dames een proxy makkelijker kunnen blocken als een VPN.

Lees uzelf dus goed in voordat u een keuze maakt en waar het mogelijk is, test het eerst voordat u een abonnement aangaat.

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments