Bittorrent en VPN: downloaden zonder zorgen

Bittorrent is niet meer weg te denken uit het huidige internetlandschap. Na een stormachtige introductie wist het downloadprotocol zich snel te nestelen in de tijdsgeest. Ondanks de populariteit is er best wat aan te merken op Bittorrent. Met een VPN voor Bittorrent kun je veilig torrenten, zonder zorgen over je privacy.

Beste VPN voor Bittorrent?

Score: 6.1

Bij 5 Euro VPN betaal je niet alleen het laagste abonnementsbedrag, deze VPN is ook nog eens één van de snelste providers. Daarnaast hebben ze hun privacy en veiligheid 100% op orde.

 • Snelle servers in alle belangrijke locaties
 • Enorm gebruiksvriendelijk
 • Geen beperkingen op verbindingen en snelheid
 • Gratis proefperiode en niet-goed-geld terug garantie
 • Relatief weinig servers
 • Mobiele apps missen geavanceerde functies
Score: 7.6
Exclusieve deal!

Voor het downloaden via Bittorrent is NordVPN gewoon een hele goede keus. Ingeschreven in Panama, strikt no-log policy, Kill Switch, DNS leak bescherming en speciaal ingerichte servers voor torrents.

 • Flink servernetwerk in 56 verschillende landen
 • Snelle verbindingen en IKEv2 beveiliging
 • Ondersteuning voor Netflix, Bittorrent en Tor
 • Gratis 3 dagen uitproberen
 • Enkele instabiele servers
 • App had iets uitgebreider gemogen
Score: 7.2

IPVanish is één van de snellere VPN providers, wat natuurlijk een enorm pluspunt is tijdens het downloaden. En met een arsenaal aan 40.000 IP-adressen zit het met je anonimiteit ook wel goed.

 • Eigen servernetwerk veel mogelijkheden
 • Automatisch wisselen van IP-adresy
 • Automatisch wisselen van IP-adres
 • 7 dagen niet-goed-geld-terug garantie
 • Apps ingewikkeld voor beginners
 • Iets duurder dan de rest
 • Geen Netflix ondersteuning

Bittorrent?

Even terug naar het begin, wat is Bittorrent precies? Bittorrent is een zogenaamd Peer-to-Peer (P2P)-protocol, wat wil zeggen dat bestanden direct tussen de aanbieders en de downloaders worden gedeeld. Het protocol is al lang populair. In 2006 was het zelfs verantwoordelijk voor maar liefst zeventig procent van het totale internetverkeer. De reden is simpel: het delen van bestanden via Bittorrent is snel en gemakkelijk. Daarnaast is er is verschrikkelijk veel content te vinden die je nergens anders kunt krijgen. De eerste versie werd in 2001 ontworpen en uitgebracht door programmeur Bram Cohen, die het idee tijdens zijn studie uitwerkte. Hij zocht een oplossing voor het gemakkelijk delen van grote bestanden tussen veel mensen. Tot dat moment een dure en onhandige opgave.

Door gebruikers bestanden tegelijkertijd te laten down- en uploaden, wordt de last van het aanbieden van grote bestanden verdeeld. De bestanden worden opgedeeld in kleine stukjes en gedownload van iedereen die ze deelt. Ondertussen worden deze stukjes ook weer aangeboden aan anderen die het bestand zoeken. Hierdoor kunnen ook minder snelle verbindingen een bijdrage leveren, mits er maar genoeg aanbieders zijn.

De afgelopen jaren daalde het gebruik sterk. Vooral door de opkomst van legale streamingdiensten als Netflix, en iets minder legale als Kodi. Toch blijft downloaden via Bittorrent populair, voor legale én illegale toepassingen.

Het grote nadeel: iedereen ziet jouw IP

Er zit echter ook een nadeel aan downloaden via Bittorrent: doordat je direct verbinding maakt met anderen, kunnen deze gebruikers jouw IP-adres zien en je traceren. Het duurde niet lang voordat er wetgeving ontstond waarmee aanbieders konden worden vervolgd voor het illegaal delen van materiaal. Nederland bleef hier lang in achter, maar inmiddels is ook hier het illegaal downloaden van films, series en muziek strafbaar. Is dat dan het einde van Bittorrent?

VPN voor Bittorrent

Een VPN biedt uitkomst voor iedereen die toch graag wil blijven downloaden via Bittorrent. Door je te voorzien van een ander IP-adres ben je niet meer te traceren en kun je zonder zorgen downloaden. Daarnaast bieden de beste VPN providers een Kill Switch aan. Deze sluit automatisch je internet af zodra je verbinding met de VPN-server wegvalt. Zo kan er geen informatie lekken op het moment dat je even niet via VPN verbonden bent. Naast deze beveiliging, is elke VPN-verbinding versleuteld. Zo kan zelfs jouw provider niet zien wat je precies aan het downloaden bent. Deze informatie kan dan later niet tegen je worden gebruikt. Er zijn gratis VPN alternatieven beschikbaar, maar die raden we niet direct aan.

Niet elke VPN-provider staat het gebruik van Bittorrent toe, net zoals niet elke VPN-provider een no-logging policy bijhoudt. Het is dus zaak vooraf goed te kijken welke VPN je kiest, als je Bittorrent wilt gebruiken. Wij hebben dit vast voor je uitgezocht en in ons overzicht van de Beste VPN-providers, kun je zien welke provider de beste VPN voor Bittorrent is.